Yleisimmät kuvamuodot.
Tutustu yleisimpiin kuvaformaateihin, kuten GIF, JPG, TIFF ja PNG, ja opi kuvanpakkaamisesta sekä niiden metatiedoista.
Tässä artikkelissa selitetään seuraavat kuva-tiedostotiedostopäätteet:
GIF
.gif on suosituin formaatti, kun kyseessä on kuvasarja, joka muodostaa animaation, mutta se on rajoitettu värien suhteen. 16 miljoonan värin joukosta .gif-tiedosto voi käyttää vain 256 väriä.
.gif on käytössä lyhyelle animaatiolle, joka ei sisällä montaa väriä.
JPG
Tämä on syy, miksi JPG on suosituin kuvamuoto Internetissä. Voit tallentaa paljon .JPG tiedostoja suhteellisen pienelle tallennuslaitteelle, sillä JPG tiedostokoot ovat pieniä ja ne soveltavat melko korkeaa pakkausta natiivisti. Voit myös käyttää JPG -muotoa saadaksesi korkealaatuisia kuvakuvia, joita käytetään verkkokuvissa ja kuvissa ilman tekstiä.
TIFF
TIFF-muoto on suuri kuvafaili. Se on pakkaamaton ja sitä voidaan käyttää häviöttömänä tai häviöllisenä kuvana sovelletusta pakkauksesta riippuen.
Sitä käytetään yleisesti korkearesoluutioisten kuvien saamiseen, jotka tulostetaan suurikokoisina. Tällainen muoto tallentaa kaiken tiedon alkuperäisestä tallennuksesta ja on myös erittäin monipuolinen graafisessa käsittelyssä.
PNG
Ne ovat häviöttömiä muotoja (häviötön pakkaus), mikä tarkoittaa, että voit muokata kuvaa ilman laadun heikkenemistä. Tämän vuoksi .png on yleisimmin käytetty logoissa, ikoneissa ja kuvissa, joissa on läpinäkyvät taustat.
AI
Se on Adoben luoma kuvamuoto. AI-tiedostojen ominaisuus on säilyttää kuvan yksityiskohdat jopa suurimmalla suurennoksella.
Tätä formaattia käytetään uuden projektin luomiseen, koska tiedostoja on helppo jakaa muokattavaksi.
Webp
Se on moderni kuvamuoto, jonka on luonut ja kehittänyt Google, ja sen tarkoituksena on yksinkertaistaa kuvien lataamista siten, että ne latautuvat mahdollisimman nopeasti.
Yleensä löydetään blogityyppisiltä verkkosivustoilta.
PSD
Tallentaa kaikki tiedot jotka on tunnistettu kuvassa. PSD asiakirjan koko voi olla jopa 300 000 X 300 000 pikseliä. Näytettävän asiakirjan kokoa voidaan laajentaa jopa 2 GB:iin.
Sitä käytetään erityisesti tulostamiseen ja grafiikan muokkaamiseen.
RAW
Se on ensimmäinen formaatti kuvien luomiseen. Tällainen kuva on pakkaamaton, alkuperäisessä muodossaan kuvauksen aikana. Formaattia ei tue jokainen laite. Se löytyy pääasiassa valokuvauksen ympäristöstä, ollen ammattilaisten kameroiden perusformaatti. Tällainen tiedosto sisältää kaikki tallennuksen yksityiskohdat, tarjoten erittäin laajan valikoiman muokkausmahdollisuuksia. Sitä ei sovelleta verkkoon (www), mutta se voi tallentaa täydelliset kuvadata.
VEKTORIKUVAT
Vektorikuvat eivät menetä laatua suurennettaessa ja ne ovat responsiivisia. Siksi elementit ja logot ovat vektorikuvamuodossa. Esimerkiksi SVG ja AI.
RASTERIKUVAT
Rasterikuvat ovat pikselöityjen kuvafailien tyyppejä. Eri pikseleistä koostuvat rasterikuvat muuttuvat sumeiksi, kun suurennamme kuvien kokoa. Suurin osa kuvista, joita näemme internetissä ja päivittäisessä elämässä, on rasterikuvia. Esimerkiksi: .Gif, .Jpg, .Png.
KUVAN PURISTUS voi olla kahta tyyppiä:
Välikompressio: välikompressio tarkoittaa sitä, että kuvankompressioprosessin aikana ei katoa tietoa. Voit pienentää tiedoston kokoa ilman tietojen tai kuvan laatua menettämättä. .Png- ja .Gif-laajennukset ovat välikompressioita.
Häviäv Compression: Häviävässä pakkaamisessa menetät osan kuvien tiedoista (pikseleistä) pysyvästi. Et voi palata takaisin etkä saa alkuperäistä kuvaa takaisin. .Jpg-kuvat ovat sellaisia, joita voidaan häviävästi pakata.
Kuvan Metatiedot: tietoa kuvasta on yleensä piilotettu kuvan sisälle. Me kutsumme sitä metatiedoiksi. Tämä tallentaa tietoja kuten käytetty kameratyyppi, aika, sijainti, tekijä, objektiivityyppi, polttoväli, suljinaika jne.